Kråkfåglar är medelstora eller stora fåglar, och de har alla en rätt kraftig näbb. Till kråkfåglar räknas mer än 120 arter. En tredjedel av dessa ingår i släktet Corvus, där kråkor, kajor och korpar ingår.
Kråkfåglar hittar man nästan över hela världen, förutom vid de istäckta polerna och i södra delarna av Sydamerika.
I Finland har vi åtta kråkfåglar, om man inte räknar med svartkråkan som besöker oss ibland.
Kråkfåglarnas föda är mycket varierande, och de räknas som allätare.
Speciellt de större kråkfåglarna har ett aningen dåligt rykte, då de gärna plundrar andra fåglars bon, men de gör en hel del nytta också. Inte bara som städpatruller, som gladeligen äter bortkastade snabbmatsportioner i våra städer och kvarlämnade kadaver längs våra vägar.
De äter också en hel del frön, bär och frukter, och hjälper därigenom växterna att sprida sig. Många frön kommer till nya ställen med hjälp av kråkfåglarnas exkrement och spybollar.